Clubul de activități RecreArtiv organizează momentan, următoarele tipuri de ateliere individuale:
- CHITARĂ
Chitara este unul dintre cele mai populare instrumente atât în rândul celor mici cât și în rândul celor mari. Apropierea de acest instrument îți oferă nu doar o dezvoltare muzicală, ci și persoanală, motrică și sporește creativitatea.
Atelierul de chitară își propune să apropie cursanții de lumea magică a muzicii, inițial prin stabilirea unor repere tehnice (descrierea instrumentului, denumirea corzilor, a degetelor, precum și fixarea și înțelegerea unei poziții corecte la instrument și efectuarea corectă a exercițiilor de bază) cât și a unor repere teoretice (sunete, intervale, tonalități).
După fixarea acestor noțiuni de bază se abordează un repertoriu care este întotdeauna diferit de la un cursant la altul, în funcție de preferințe și de nivelul de înțelegere a materialului menționat anterior.
Piesele, fie preluate din repertoriul clasic scris pentru chitară, fie preluate din teme celebre din muzica ușoară sau muzica de film, vor fi alternate cu învățarea unor acorduri, aspect ce va dezvolta gândirea armonică a cursantului. Toate piesele lucrate în cadrul acestui atelier vor fi analizate armonic, stilistic și interpretativ, astfel încât discuțiile în cadrul lecțiilor vor conține repere culturale din mai multe zone ale artei, pentru o mai bună cunoaștere a contextului în care anumite lucrări au luat naștere cât și pentru înțelegerea contextului istoric sau social care a influențat compunerea lor.
- PIAN
Descris drept “echivalentul muzical al paletei pictorului”, pianul a inspirat unele dintre cele mai frumoase compoziții muzicale scrise vreodată. De o adaptabilitate și expresivitate aparte, pianul e la el acasă atât în lumea muzicii clasice, cât și în universul jazzului și al muzicii pop. “Poate ține locul unei întregi orchestre”, dar se și poate armoniza ușor cu aproape orice instrument.
Introducerea în minunata lume a muzicii prin intermediul pianului, ale cărui taine le vom învăța începând cu istoria, poziția, claviatura pianului și continuând cu noțiuni fundamentale de teoria muzicii, învățarea și citirea notelor.
Tehnica și modul de predare este unul modern, adaptat fiecărui cursant și abordabil începând cu vârsta de 5 ani. Repertoriul va fi divers și adaptat în funcție de nivelul fiecăruia. Acesta va cuprinde piese atât din muzica clasică cât și din alte genuri muzicale, în funcție de preferințe. Piesele și repertoriul au în vedere dezvoltarea auzului, ritmului, memoriei și frazării muzicale.
- CANTO
Științific vorbind, canto este disciplina stăpânirii aparatului vocal în scopul cântării artistice. Mai este numit și arta cântului vocal. Mergând mai departe, Carl Orff (compozitor german de sec. XX) spunea, pe bună dreptate, că vocea omului este cel mai complex și cel mai expresiv intrument din câte au existat vreodată.
Dacă ne referim la conținut, implicând domeniile muzicale de care se ocupă, întâlnim: canto propriuzis de Operă, cantoul muzicii pop, cantoul muzicii populare, etc.
Prin acest modul, ne propunem să facem cunoscute tehnicile de dezvoltare vocală aplicate la vocile micilor interpreți. Atelierul de canto propune o descoperire a posibilităților vocale a elevilor, în funcție de preferințele genurilor muzicale.
Modulul va cuprinde următorii pași:
- Introducere în universul formelor muzicale – Elevii vor învăța cum să structureze o piesă muzicală. Acest lucru îi va ajuta să devină mai analitici și să își dezvolte metodele de abordare ale unui lucru concret din viața de zi cu zi.
- Tehnici de dezvoltare ale aparatului vocal – însușirea de tehnici de respirație, de emisie corectă a sunetelor (diferite seturi de vocalize), noțiuni de sound-modeling, etc.
- Repertoriu – Alcătuirea unui repertoriu în funcție de vârstă, cunoștințe muzicale și genul muzical preferat.
- Recitaluri – Modulul de canto va avea ca finalitate organizarea unor mini-recitaluri, momente în care micii artiști vor avea posibilitatea să își încânte colegii, profesorii, părinții, etc., cu noile lor achiziții în domeniul muzicii.